dilluns, 17 de juny del 2013

L'hort ecològic


Aquest darrer semestre, durant la SAE, vaig anar a una escola que, d'entre tots els interessants projectes que tenien entre mans, hi havia el de l'hort ecològic. Són horts normals que s'estan estenent a moltes escoles de manera molt ràpida i es caracteritzen per ser conreats en exclusiva pels nens de l'escola i els aliments que se'n treuen poden ser servits als mateixos nens o bé donats a menjadors socials.

Crec que és una iniciativa molt bona en tots els aspectes: avarca diferents àrees conceptuals. Aprenen sobre el camp i les eines tradicionals, també sobre molts temes de l'assignatura de naturals, que es poden treballar de manera significativa, amb un propòsit autèntic. També s'aprèn a treballar en grup i això millora la seva motivació d'anar a l'escola.

En aquella escola, el CEIP Escola Mestral, treballen amb productes bàsics com adobs naturals trets d'un compostador que ells mateixos utilitzen, tenen tècniques per a registrar la meteorologia en gràfiques a partir de penells i pluviòmetres i d'altres per a analitzar la qualitat del sòl. També fan taules amb les rotacions de les collites i així saben quan hauran de recollir cada conreu.

D'aquesta manera es treballa bona part dels continguts que es demanen a l'escola actual. Resumint, les competències bàsiques adquirides són, a més dels continguts actitudinals: competències lingüístiques, digitals, artístiques, culturals, socials i de ciutadania i de matemàtiques.

Jo ho recomanaria a qualsevol escola que tingués la possibilitat de dedicar una petita part de l'espai del pati a aquest projecte perquè ja se sap, qui sembra, recull.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada