divendres, 7 de juny del 2013

Internet a les escoles: un problema i una solució alhora


La popularització en els últims anys de la utilització de l'Internet amb la generalització de l'ús de l'ADSL i els smartphones a les escoles i instituts ha creat últimament moltes noves maneres d'estudiar i aprendre. Les xarxes socials poden ajudar a la comunicació entre famílies i escola, així com es pot educar per a un bon ús a les webs de l'escola per a penjar la informació sobre novetats o recordatòris dels centres. 

Tot i això, no tot és tan positiu, ja que ara molts casos d'assetjament es traspassen a l'àmbit d'Internet, aprofitant l'anonimat que atorguen les xarxes socials i ara se l'ha denominat "cyber-assetjament". El cas de l'Informer o el Gossip  és un cas especialment conflictiu en diverses escoles, que van haver de demanar intervenció de la policía pel mal ús que es donava de webs com el Facebook. La idea principal era que una sola persona anònima, creava una conta per a una entitat o grup social, com un institut, un club de futbol, (de fet, va néixer a la UAB) a la qual tots els membres  enviaven notes d'amor a desconeguts per tal que es poguéssin provar, però sense utilitzar noms. De les notes d'amor, per això, es va passar a rumors en general i allà va començar la problemàtica. Al tenir tal impunitat es van arribar a produir en diversos centres veritables persecucions que no podien ser aturades per no saber qui era el propietàri de la conta secreta.

De fet, la idea en sí és bona, perquè ofereix un canal d'informació que pot ser molt útil i beneficiós pels estudiants, però cal centrar-se en el filtre dels missatges, que no incloguin missatges de mal gust i no es mencioni a tercers, que pot crear problemes de privacitat, sobretot en el cas dels nens. En el cas particular de les escoles, els mestres ja tenen uns protocols d'actuació per detectar els problemes d'aquest tipus i poder-los solucionar. En els casos més complicats, la feina es delega als Mossos d'Esquadra, que detecten els agresors i les víctimes i intenten la mediació entre ells. 

Si la víctima considera que la broma pesada era més aviat un atac greu, pot denunciar l'agresió al Jutjat a través de la policía. Per a fer això s'ha d'imprimir la pàgina per tal de fer-la servir com a prova, ja que el contingut s'esborra quan es denuncia a l'administració de la web, Facebook, en cas de l'Informer i Apple en el cas del Gossip.

Cal una regulació més seriosa a aquests nous formats web, però també cal un discurs ètic sobre la responsabilitat dels internautes en aquest nou món d'identitats moldejables que estem creant i que potser caldrà que els centrs educatius es facin responsables tant de la seva realitat física com de la digital, que n'és la seva extensió directa. El problema es treoba en que molts centres educatius no estan preparats (sobretot en el tema del personal) ni és el seu objectiu vigilar els estudiants a casa seva, però caldria que actuéssin amb fermesa davant dels casos problemàtics del seu àmbit.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada